Dodatečně: Boháč s Hruškou přivezli bronz

22.07.2009 19:37

Poslední červnový týden proběhla v táboře Olympiáda dětí a mládeže. Protože do veliké letní akce nebyl výjimečně zařazen šestkový volejbal (nedostatečná kapacita hřišť ve městě), na řadu přišel beach volleyball.

Čtyřdenního turnaje se zúčastnilo čtrnáct párů (každý kraj reprezentoval jeden pár).  Ve dvojkolové kvalifikaci na Jižní Moravě si právo startu zajistil právě pár Ondra Boháč a Radim Hruška.  Přesto že jsou oba hráči Volejbalu Brno, první z nich pochází ze Svitávky a druhý u Únanova.

V základní skupině postupně dvojice narazila na týmy z kraje Plzeňského, Jihočeského, Karlovarského, Zlínského, Královéhradeckého a Středočeského. V celé skupině pak ztratila jediný set a to s výbornou smečařskou dvojicí ze Zlínského kraje – Vašíček – Bartoš, pozdějšími vítězi celého turnaje.

Většina utkání neměla výraznějších kvalit, o to vydařenější byl souboj právě se Zlínskými hráči o první místo ve skupině. Turnaj byl pro naši dvojici nový v tom, že poprvé všechny páry hrály přes útočnějšího Ondru, který byl v přípravných turnajích před olympiádou zvyklý spíše nahrávat.  Pokud se mu tedy dařila přihrávka, na kterou není jako univerzál zvyklý, neměla dvojice výraznější problém.  Radim Hruška naopak těžil ze své beachvolleyballové školy, kterou získal ještě jako žák ve Znojmě. Jeho útoky tak více než důraz doprovázela chytrost. Nejslabší činností se tak během turnaje stalo asi trochu překvapivě blokování.

Pořadí ve skupině rozhodlo o nasazení do finálového pavouka. V něm byl do prvního kola Jihomoravanům přidělen pár z Prahy, který vyřadili ve dvou setech 21:17 a 21:17.  Pár tak byl již krůček od semifinále. V rozhodujícím utkání ale překvapivě tvrdě narazil na beachovou dvojici z Ústí, které ve vytrápeném utkání podlehl 1:2 (21:17,20:22,11:15).

Porážka Ondru a Radima poslala do opravného pavouka, ve kterém dostali druhou šanci bít se o semifinále, tentokrát proti dvojici z Libereckého kraje. Ta měla v průběhu prvního setu více ze hry a ukořistila jej v poměru 21:19. I druhý set byl velice vyrovnaný, vypjatá koncovka však spadla do klína Jihomoravanům a posunula utkání do tie-breaku. V tu chvíli již okolo hřiště fandila asi padesátka sportovců z Jižní Moravy. Ti vytvořili fantastickou atmosféru, ve které nešlo prohrát. Hra Ondry i Radima se postupně zlepšovala, tie-breaku pak gradovala. Jihomoravský pár postoupil do semifinále vítězstvím ve třetí sadě 15:9.

Přesto že první místo ve skupině zaručovalo do semifinále jiný pár než Peťa Doubravský a Radim Mráz, prohra s Ústím otočila pořadí a tak se v semifinále potkali tři hráči Volejbalu Brno.  Hráči původem z Lanškrouna byli v semifinále favoriti a svoji roli také potvrdil. Tábor viděl nejlepší beachvolleyballové utkání turnaje (vyjímá samotného finále) ve kterém Jihomoravané nestačili a přesto že velice bojovali, prohráli 0:2 po setech 16:21 a 15:21.

V samotném boji o třetí místo si Ondra a Radim zopakovali duel s Ústím. Na boj o bronzovou medaili opět přišlo obrovské množství zelenomodrých sportovců, kteří pomohli utkání proměnit v exhibici. Poté co po vítězství v prvním setu z našich hráčů spadla nervozita, deklasovali Ústecký pár 21:8 a vybojovali bronz.

 

Naopak o senzaci se postaral Zlínský pár, který se během turnaje velice zlepšoval, v rozhodující chvíli prokázal své kvality a ve finále porazil Pardubické 2:1. Ti možná finálové utkání lehce podcenili a na zlatou olympijskou po promarněném úvodu tie-.breaku nedosáhli.

Ondra Boháč a Radim Hruška tak před naplněným atletickým stadionem v Táboře, na jehož tribunách se tísnilo možná až 2.000 lidí, převzali bronzovou medaili, Petr Doubravský pak stříbro.  Zlato putovalo do Zlína.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.