Věk je neúprosný ... aneb kadety opouští pětice hráčů (2/5)

11.04.2009 08:07

10.04.2009 23:00

V letošním ročníku extraligy kadetů působila šestice hráčů ročníku 1991. Tomáš Pešek opustil tým na konci roku 2008, kdy byl donucen přepustit post libera Janu Trubákovi. Zbylých pět se aktivně podílelo na zisku bronzových medailí i ve finálových bojích.

 

Martin Caban, 30.5.1991 – univerzál, student třetího ročníku SG Ludvíka Daňka

Cabi nastoupil do volejbalového kolotoče v dubnu roku 2008, kdy ukončil dráhu vrcholového tenisty. Na kolektivní sport si zvykl poměrně brzy. První utkání odehrál v květnu a červnu, na ostrý zápas si musel pořádně počkat až do podzimu. První příležitost v extralize dostal v posledním utkání prvního kola proti Ostravě. V tomto zápase si však Brno připsalo první porážku 2:3 (27.10). V té době byl neotřesitelnou jedničkou na univerzálu Ondra Boháč. Martin následně prodělal zranění – natažené břišní svaly, a tak nevyužil nepřítomnosti Ondry – výron kotníku. Jeho chvíle tak přišla až 6.12. kdy naskočil do utkání proti Šlapanicím, za nepříznivého stavu 0:2. V zápase exceloval, připsal si vysokou úspěšnost a spoustu bodů a dopomohl utkání dovést do tie-breaku. V něm byli však šťastnější domácí. Dík dalším Ondrovým zdravotním lapáliím znovu nastoupil v extralize, konečná bilance: 13 utkání, 132 bodů útokem (2.místo), při 45% úspěšnosti, 170 bodů celkem (4. místo)

 

Cabi to má v hlavě celkem dobře poskládáno. V tom co dělá chce něčeho dokázat, v průběhu sezóny si sám přidával, snažil se řešit problémy, ptal se na to co dělá. Chvíli trvalo než pochopil, že ani ve volejbale není vše nalajnované a že musí umět také improvizovat (např. postavení v poli). Za rok toho i dík svému otci zvládl nezměrně mnoho, nyní bude dál pracovat na výskoku, pro který má ohromný potencionál a na přesnosti (zatím je v jeho hře mnoho chyb, což je logické (104 minusových bodů, čtvrtý nejhorší). Zásadní u něj je ale to, že vše co dělá, dělá v podstatě dobře a tak stačí pouze pilovat a pilovat. Navíc má dobré hráčské myšlení.

 

S ním samotným jsem řešil jediný problém. V polovině sezóny začal mít jakési psychické výpadky, kdy ztrácel nejen pozornost, ale celkové pojetí o svém okolí. Toto období trvalo asi měsíc a přímo navazovalo na zranění břicha. Poté již bylo vše v pořádku. Cabi sám si bude ze své první sezóny pravděpodobně pamatovat vítězství nad Příbramí, kdy v koncovce tie-breaku blokem totálně zrušil smečaře Vobejdu.

 

počet utkání útok servis útok body
13 + 0 - + 1 2 - % + -
Caban Martin 132 98 64 7 92 41 17 45 170 104

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.