Věk je neúprosný .. aneb kadety opouští pětice hráčů (1/5)

10.04.2009 23:00

V letošním ročníku extraligy kadetů působila šestice hráčů ročníku 1991. Tomáš Pešek opustil tým na konci roku 2008, kdy byl donucen přepustit post libera Janu Trubákovi. Zbylých pět se aktivně podílelo na zisku bronzových medailí i ve finálových bojích.

 

Tomáš Lanč, 11.6.1991 – blokař, student druhého ročníku SG Ludvíka Daňka

Tomáše Lanče, původem z Lipníku nad Bečvou, jsem pro Volejbal Brno vytipoval na Olympiádě dětí a mládeže v Ústí nad Labem v roce 2007. V sestavě Olomouckého kraje vynikal nejen výškou, ale i atletickými dovednostmi. Po příchodu do Brna byl začleněn do „A“ družstva dorostu. První sezónu odehrál v 1. lize juniorů, ovšem do extraligy kadetů zasáhl pouze sporadicky. Letos již působil v juniorské extralize, kde se pravidelně střídal.

 

Tomáš Lanč od úvodních utkání extraligy kadetů patřil k nejlepším hráčům na svém postu. V konečném součtu mu v týmu patří třetí pozice v zisku bodů (185), a stejně tak třetí pozice v zisku bodů útokem (106). V této činnosti byl úspěšný na 66 procent, čímž mu patří absolutní prvenství.

 

Tom v zahajovacím turnaji překvapil dvěmi činnostmi. První byla spolehlivost na servisu (pokazil jich celkem pouze 19 z 220), tou druhou pak bylo pozitivně naladěné chování na hřišti. Útočně i blokařsky byl velice spolehlivý, pokud se na hru patřičně soustředil. Navíc na turnajích organizoval volnočasovou zábavu :-). V utkáních mu bohužel chyběla důsledná organizovanost obrany na síti.

 

V konečném zúčtování se měl stát jednou z ústředních autorit v týmu. Byl jeden z nejstarších a jako jediný dva roky působil v „A“ týmu. Byl dobře připraven po fyzické stránce, horší techniku doháněl a stále dohání rychlostí a výskokem. Ovšem přesto měl některé stránky i záporné. Minimálně na 50% tréninků kadetů přišel pozdě. Nebyl přesvědčen trénovat na 100% a i v zápasech se dostával do herních výpadků, které se projevovaly zejména minimální zodpovědností za vlastní výkon. Na tuto zodpovědnost není zvyklý ani ve vztahu k týmu, kterou sám přisuzuji dvouletému působení vedle daleko výraznějších osobností brněnského dorostu (Mlčuch, Kubalec na stejném postu, ale stejně tak Chocholík, Felgr, Šášek a další),  díky nimž nikdy nebyl tým závislý na jeho výkonu. Tento deficit se bohužel projevoval, nejvíce pak na turnaji v Brně, kdy tým dvakrát prohrál a hra doslova lapala po každém náznaku vůdcovství. Tyto vlastnosti jsem vnímal a předpokládal je již v úvodu sezóny a byly důvodem, proč se Lanč nestal kapitánem družstva.

Přiznám se, že s Tomem jsem doslova ustavičně vyvolával konflikty. Ne proto, že by mi byl nesympatický nebo jsem ho neuznával. Naopak. Protože v něm je skrytý sportovní talent, daleko výraznější než je ochoten v tuto chvíli pro volejbal prodat a to je škoda. On sám ví, že mé plány s ním byly daleko odvážnější. Díky výskoku a kvalitnímu bloku měl z mého pohledu působit na postu univerzála. A hlavně - nebýt pouze vagonkem ve vlastním týmu. Samozřejmě by k tomu musela být přizpůsobena celoroční práce s ním. O jeho dalším působení na bloku mám mírně skeptické mínění. 193 centimetrů se mi stále zdá na tento post poměrně málo. Musel by oplývat výraznou předvídavostí a čtením hry, neboť vždy bude potřebovat více času při cestě vzhůru nad síť. Uvidíme. Přesevše zlé si jeho práce na letošní extralize nesmírně vážím. Myslím, že jsme oba potřebovali více pracovního času, než jsme se navzájem pochopili. Hodně štěstí!

 

 utkání útok servis blok útok body
 24 + 0 - + 1 2 - + - % + -
Lanč Tomáš  106 37 18  16  143  42  19  56 39  66  185 80

 

Erik Nezhoda

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.