Tým je zpět ...

29.03.2010 15:07

Po nevydařeném prvním turnaji finálové části extraligy museli brněnští kadeti odvracet hrozbu ztráty naděje na titul. V pátečním utkání s domácí Prahou excelovali ve všech činnostech a zaslouženě zvítězili 3:0.

 

Volejbal Brno vs. ČZU Praha 3:0 (18,22,19)

V soutěži, která se v ČR jako jediná hraje formou turnajů a o jejímž vítězi rozhodně konečné bodové umístění, brněnští nezvládli první konfrontaci s nejsilnějším soupeřem, pražskou ČZU. Ta na zlínské palubovce v lednu zvítězila nad Brnem 3:1, a protože neprohrála ani ostatní utkání, ujala se vedení. Soutěž pokračovala tento víkend druhým, naplánovaný turnajem. V něm se karty obrátili. Pražané nevyužili domácího prostředí a v utkání, ve kterém by si v podstatě vybojovali titul mistrů republiky, zcela zkolabovali. „Propadli ve všech činnostech, zejména však na přihrávce a útoku. Nebyli jsme o tolik lepší, jen jsme míň chybovali a vsázeli na naši obranu“, hodnotil významné utkání trenér Nezhoda. „Praha byla snad ještě horší, než my v prvním vzájemném utkání ve Zlíně. Tam jsme se doslova nadřeli na každý bod“ dodal. Přitom utkání se v úvodu vyvíjelo jednoznačně pro Pražany.  V úvodu se ujali vedení 8:2. Postupně o něj však vlastními chybami přišli. „Poté co jsme vymazali úvodní manko, začali jsme si opravdu věřit. Pochopili jsme, že i když se nám něco nepovede, dostaneme šanci zaváhání odčinit“, dále doplnil trenér brněnského týmu, stále vystupujícího pod hlavičkou Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka. Utkání však provázely další strasti. Ve druhém setu si udělal slabší výron nejlepší smečař Matějka, ve třetí sadě si naopak těžký výron sám způsobil druhý smečař Doubravský. „Zatím co Matějka se do třetí sady vrátil a navíc se připravil na další důležité utkání se Zlínem, které se hrálo v neděli, Doubravský skončil v nemocnici a turnaj ještě v pátek opustil. Naštěstí byl přítomný jeho bývalý trenér z Lanškrouna, pan Musil, který se nám o něj postaral. Patří mu za to velký dík.“  Situace se zdála o to horší, že již v Brně zůstal další smečař Handlíř. „Ač to tak po celý rok nevypadalo, utkání s Prahou ukázalo na jednu věc. Že dokážeme fungovat jako tým. A ve stejném duchu se nesl celý turnaj. Pro vítězství jsme si šli naplno a za každou cenu. V týmu jsou individuální osobnosti jako Matějka, Boháč, Musil nebo Zajíček. Každý má vlastní hlavu a ego. Táhnou-li však za jeden provaz, jsou strašně silní. Tento turnaj mě konečně opět bavil, byl plný zdravých emocí“ porovnával dále vystoupení svých hráčů brněnský trenér. Brno zvítězilo v utkání 3:0 a v zisk titulu bude doufat na vlastní palubovce.

Volejbal Brno vs. VK Ervěnice 3:0 (15,15,12)

Kadeti Volejbalu Brno však odehráli další utkání. Nejdříve s pátým týmem tabulky, Chomutovskými Ervěnicemi. Do prvního utkání turnaje nastoupila základní sestava, se soupeřem si poradila bez problémů a zvítězila 3:0

V druhém utkání na sebe narazili právě kandidáti v boji o titul, pražská ČZU a naši borci.

Volejbal Brno vs. USK Slávia Plzeň 3:0 (14,11,22)

 Třetí utkání, hrané v sobotu v 9:00, bylo o konfrontaci druhého a posledního. Ve stejném duchu se vyvíjel i celý zápas. Slávia Plzeň se příliš nepředvedla a utkání jasně prohrála 0:3. „Utkání nemuselo být tak jednoznačné jak se zdálo. Nastoupila prvoligová sestava, na smeči hrál Vičar a Paul. Takto jsme pořádně nehráli celý rok, vždy jednomu z nich pomáhal Handlíř. Kluci však toto i následné utkání s Ostravou zvládli velice dobře, kvalitně přihrávali a podíleli se na obraně. Věřím, že sobota byla obrovskou satisfakcí za práci, kterou po celý rok odváděli. Stali se součástí letošního úspěchu, ať už půjde o titul nebo o druhé místo“, zhodnotil vystoupení noviců v základní sestavě brněnský coach. Post nahrávače téměř na dva sety obsadil Masař a i on obstál na výbornou.

 Volejbal Brno vs. DHL Ostrava 3:1 (26,16,-21,21)

Utkání s tradičním rivalem ze Slezska rozhodly až koncovky. Naši kadeti od úvodu hráli dobře, Ostrava se však jejich hře vyrovnávala. Ve druhém setu střídal za Ulče Hruška, dostal také příležitost od úvodu setu třetího. Brněnská hra však postupně upadala, přestalo se dařit zejména Boháčovi.  Ostravský celek navíc vstoupil do třetí sady podstatně lépe, ucítil šanci a jal se jí využít. Brněnští volejbalisté se sice snažili závěr koncovky zdramatizovat, na palubovku se vrátil Ulč i Matějka, ovšem ztrátě sady nezabránili. Čtvrtá sada již však proběhla dle představ. Volejbalisté z brněnského sportovního gymnázia budovali postupný náskok, který si pohlídali také v koncovce. Zvítězili tak v těžkém utkání 3:1. Šlo také o souboj nejmladších trenérů extraligy, protože družstvo DHL vedl dva a dvacetiletý Michal Gill.

Volejbal Brno vs. Fatra Zlín 3:1 (13,23,-23,21)

Nedělní utkání přinášelo velkou neznámou. Družstvo zlínské Fatry předvedlo v lednu na domácí palubovce výborný volejbal, podpořený výkony smečařů Vašíčka a Bartoše.  Na pražské palubovce se jim však tolik nevedlo. V sobotním večerním utkání opět podlehli ČZU. V utkání s Brnem nakazili řadu balónů a trápili se na přihrávce.  První set byl pro brněnské překvapivě jednoduchý, ve druhém však sami dovolili Fatře korigovat výsledek a do poslední chvíle v koncovce bojovat o samotný zisk sady. Ve třetím setu přišel pro naše volejbalisty trest. V úvodu si nechali nadělit přímé body z podání právě od Jirky Vašíčka a ztrátu z úvodu, kdy neslo skóre stav 1:6, již nedokázali během celého setu vymazat.  Čtvrtý set již drama nepřinesl. Hráči do hry opět zapojili kvalitní servis a soupeře nenechali útočit ze snadných kombinací. Na dvojici zlínských smečařů vytvořili dostatečný tlak a ke hře je již v podstatě nepustili.  Brno zvítězilo v posledním utkání 3:1 a jen vinnou horšího skóre nyní okupují druhou pozici v extralize před pražskou ČZU. O mistrovi republiky rozhodne poslední turnaj, který se bude hrát od pátku 16. dubna do neděle 18. dubna v Brně, v tělocvičně brněnského gymnázia.

Trenér větou ke každému hráči:

Pavel Matějka byl nejlepším smečařem na turnaji, počtvrté odvedl fantastickou práci pro celý tým. Klobouk dolů.

Také Jakub Ulč dominoval svému postu, hrál takticky velmi dobře a svá malá zaváhání vždy odčinil. Jeho výkon se mi líbil nejvíc v sezóně.

Marek Fiala prožívá obrovský výkonnostní nárůst, v jeho hře se odráží každá hodina, kterou stráví v posilovně i na hřišti. Byl nejlepším hráčem v utkání s Ostravou (22 bodů). S jeho hrou padala i hra celého týmu.  Hráči na něj začali klást vysoké nároky a on je v rozhodujících chvílích splnil na výbornou.

Adam Zajíček hrál netradičně ve všech postaveních, nestřídal za libero. Hrál kombinace středem sítě, na krátko i na delší vzdálenost, natrénoval jedno-nožku. Je radost s ním spolupracovat. Je to člověk, který má rád míč a sport. Na hřišti se mu líbí a tehle turnaj byla pro mě i jeho výborná zkušenost. Trochu více jsme se navíc poznali.

Na Ondřejovi na tomto turnaji neležela taková útočná zodpovědnost jako na Matějkovi a asi mu to zcela úplně nesedělo, přesto si své míče uhrál, výborně blokoval a přidal kvalitní servis.

Petr Doubravský je v letošní sezóně v útlumu a přestává si věřit. Přesto do turnaje najel velice sebejistě a s Prahou odváděl dobrou práci. Vše zastavil výron při servisu ve třetí sadě.

Standa Musil odčinil nepovedený turnaj ze Zlína. Dostal trochu jinou úlohu, musel si hlídat svá postavení, protože nahrazoval Máru a zadní smečaře. Chvílemi si se Zajdou překážel, ale to protože Zajda chtěl strašně moc hrát. Výborně přihrával.  Na turnaji se mi moc líbil, i s tím avantgardním sestřihem.

 Michal Paul nahradil chybějící smečaře Handlíře a Doubravského. Ze začátku to nebylo úplně ono, postupně se ale rozkoukal. Složil i řadu skvělých balónů, dobře přihrával. Škoda že ztratil oporu ve svém servisu.  Ten musíme znovu pilovat.

 Petr Vičar nastoupil v utkáních s Plzní a Ostravou. Líbilo se mi, jak moc chtěl hrát, proti Ostravě se však zbytečně bál. Chybí mu razance na útoku, ale tu si musí dřinou vybudovat. A to se mu zatím vůbec nechce. Chodit čtyřikrát na trénink nestačí. Moc dobře ale servíroval.

Radim Hruška naskakoval do zápasu na pozici univerzála, podporoval brněnský servis a obranu v poli. Některá střídání proběhla velice dobře, jiná se tak nevyvedla. Proti Ostravě dostal také šanci na nahrávce, bohužel svůj set prohrál. Opět se musím opakovat. Nejde o kvalitu nahrávky, ale o jistotu, která z nahrávače vyzařuje a působí na ostatní hráče.

David Masař. I třetí nahrávač dostal kousek svého prostoru. Zahrál si proti Plzni, ale hrál moc dobře.  To co si letos vytrpí na lavičce, mu musí být odměněno v příští sezóně. Pozice Kuby je neotřesitelná, ale i z něj bude kvalitní nahrávač. Myslím, že bude radost koukat na jeho spolupráci se Zajíčkem.  

 

Zpět

Anketa

Oznámkuj článek jako ve škole

1 (22) 69%

2 (3) 9%

3 (2) 6%

4 (2) 6%

5 (3) 9%

Celkový počet hlasů: 32

Diskusní téma: Tým je zpět ...

Datum
Vložil
Titulek

Michalův komentář

Je vidět, že si naše problémy moc nepochopil.

Datum
Vložil
Titulek

Dobrý článek

Hlavně ten "avantgardní sestřih", to zhodnocení každého hráče extra taky příště zkusím, jinak můj článek je k najdení na klasické adrese: vk-dhl.tym.cz, zápas s Brnem tam vidím trochu jinak, ne tak jasně pro Brno :D, ale to je dáno úhlem pohledu na hlavní kůl D:

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.