Kadeti vyhráli moravskou skupinu 30:0, ve VelMezu zářil Pavel Matějka

20.12.2009 20:01

 

Na cestě za titulem Mistra republiky dosáhli kadeti první stanovenou metu. Moravskou skupinou prošli bez porážky a navíc se skórem 30:0, čímž si vybojovali závěrečný turnaj. Při nepřítomnosti univerzála Boháče měl na úspěchu lví podíl smečař Matějka, který absolvoval celou porci pěti utkání, navíc rozhodoval těžké výměny a koncovky setů.

 

Volejbal Brno vs. Česká Třebová 3:0 (16,10,14)

Základní sestava: Hruška, Matějka, Fiala, Doubravský, Paul, Grepl, libero Musil, střídali: Ulč, Handlíř, Zajíček

První utkání přineslo první povinnou výhru i v obměněné sestavě. Do třetího setu však dostala příležitost kompletní základní sestava. Extraligu si na novém postu univerzála vyzkoušel Petr Doubravský.

Volejbal Brno vs. DHL Ostrava 3:0 (17,13,18)

Základní sestava: Ulč, Matějka, Zajíček, Doubravský, Handlíř, Fiala, libero Musil, střídal Hruška

Ostrava pouze v devíti lidech neodehrála ideální turnaj a nedařilo se jí ani v utkání s Brnem. Po vyrovnaném úvodu začala ztrácet, zcela pak odpadla v setu druhém. V utkání nejvíce krát bodoval Matějka (12 bodů útokem / 2 servisem) a Doubravský (8/1) se Zajíčkem (3 body útokem, 6 blokem). Nejhorší činností týmu byla zcela jistě přihrávka, ve které se pouze Handlíř udržel nad padesáti procenty (konkrétně 81%).

Volejbal Brno vs. Fatra Zlín 3:0 (19,22,26)

Základní sestava: Ulč, Matějka, Zajíček, Doubravský, Handlíř, Fiala, libero Musil

Zatímco ve Zlíně Brno sehrálo nejtěžší utkání s Ostravou, v Meziříčí to byla naopak Fatra, která se předvedla nejlepším volejbalem. Týmu se vyplatilo umístění obou nejlepších hráčů, tedy Vašíčka a Bartoše na smeč. Brnu také trvalo téměř dva sety, než krvelačné útoky z hlavního kůlu začalo aspoň brzdit. Komplexností však brněnští volejbalisté svého soka přemohli, a když odolali také náporu koncovky třetí sady, mohli se radovat z vítězství 3:0. I toto utkání ovládl Pavel, který zaznamenal 18 bodů, o zbylých 25 bodů z útoku se podělili ostatní hráči. Utkání navíc vydatně zkomplikoval servis Brna, který nefungoval podle představ. Brno z něj získalo 4 body, Zlínu však připsalo celých 13.

 

Volejbal Brno vs. Želetava 3:0 (17,17,21)

Základní sestava: Hruška, Vičar, Zajíček, Matějka, Ječmen, Grepl, libero Paul, střídal Fiala

V utkání proti Želetavě dostala příležitost celá lavička. Extraligovou atmosféru zakusil smečař Vičar i Ječmen, na liberu dostal šanci Michal Paul. Úvod zápasu připomínal spíše sabotáž, když úvodních osm bodů soupeři připsaly pouze naše chyby v útoku a na servisu. Hráči se však v polovině rozkoukali a začali hrát. Radim brzy správně vytušil, kudy vede cesta za úspěchem a nechal vyniknout Matějku, který získal dalších 16 bodů útokem, což bylo více než zbytek týmu dohromady.

Málo vídanou situací přinesl druhý set. V něm Želetava výrazně odskočila, stav 7:3 vybojovala díky dvěma nepovedeným útkům Grepla. Ten si vybil zlost na síti, za což dostal napomenutí od hlavního sudího. Bohužel se ani to neobešlo bez komentáře a tak byl Grepl vykázán červenou kartou z utkání (červená karta hráče vyloučila do konce setu, následně však znamenala stop na dvě utkání). Martin si poté stačil ještě rozbít ruku o obložení tělocvičny. Po příchodu Fialy na plac se sice obrátilo skóre (ihned po incidentu Matějka odsmečoval z doskoku asi pět metrů za síť do soupeřova pole), ovšem obraz hry se nijak dramaticky nezlepšil. Želetava poté začala hodně chybovat, zalekla se vysokého bloku a nadějné vedení i celý set ztratila. Třetí set se pokojně dohrával, v podstatě v něm bodoval pouze Pavel.

Volejbal Brno vs. KCTM Vysočina (Velké Meziříčí) 3:0 (23,17,21)

Základní sestava: Ulč, Handlíř, Zajíček, Matějka, Paul, Fiala, libero Musil, střídal Hruška

Na poslední utkání přicestovali kadeti pouze v osmi lidech, nominováni byli po zásluze nejlepší hráči dosavadní sezóny. Na první smeči poprvé v turnaji nastoupil Handlíř, druhou smeč obsadil Paul, Matějka nastoupil opět na postu univerzála. Petr Doubravský odcestoval nemocný domů. Přesto že se jednalo o poslední utkání neděle, proběhlo ve svižném tempu, Velké Meziříčí nedalo svoji kůži zadarmo a bojovalo jak tvrdým útokem, tak kvalitním servisem. První set tak dospěl do koncovky, ve které si Brno udrželo mírný náskok a zvítězilo. Ve druhém setu nezvládl soupeř úvodní nástup, několikrát útočil pouze do bloku nebo do zámezí, Brno se tak ujalo vedení 7:1, které již v následujícím průběhu pouze udržovalo. Do třetí sady na post nahrávače nastoupil Radim Hruška, prezentoval se podstatně lepší hrou než v uplynulých dvou dnech a zápas dovedl do vítězství. Třetí set se sice dlouho vyvíjel podobně jako ten první, tedy byl velice vyrovnaný, poté se však právě Radim prezentoval dlouhou sérií plachtících podání., kterou tým podpořil výbornou obranou. Za stavu 18:12 bylo v podstatě rozhodnuto, Brňané si jistým krokem došli pro desáté vítězství 3:0 a překonali tak ČZU Praha, která v české skupině ztratila jeden set.

Komentář trenéra: Splnili jsme si cíl, skupinou jsme prošli beze ztráty setu, což považuji za slušný počin, za který si hráči zaslouží pochvalu. Jednoznačnou pochvalu si za předvedenou hru zaslouží Pavel, který během turnaje získal 70 bodů. Líbil se mi také Tom Handlíř, který by si od nahrávačů zasloužil větší pozornost. Dobře zahrál také Adam. Vím, že vůbec jednoduché jsem to neudělal Petrovi, ale extraliga je soutěž pouze o výsledcích a ty jsme měli dobré a on byl jejich součástí. Zklamání přinesla přihrávka Standy zejména první den a nevýrazné pojetí hry Márou. Kapitola sama o sobě byla předvedená hra lavičky. Ráďa byl snad po celý víkend ze své kůže, a když na hřiště nastoupil Viči a Ječmen, spíš to vypadalo, jako by hráli za trest místo za odměnu. I oni však svoji roli nakonec zvládli a pomohli získat skvělý výsledek. Částečně nepochopitelný pro mě byl výstup Martina Grepla, ale třeba ho tato situace, stejně tak jako celý turnaj, donutí zamyslet se nad sebou, protože zatím je to pouze škoda promrhaného velkého potenciálu, který v sobě má.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.