Kadeti vybojovali první místo

23.02.2010 16:47

Přestože do konce sezóny zbývá odehrát ještě dvě utkání se třetí Chocní, kadeti slaví celkové první místo ve skupině. Rozhodlo o ní vítězství nad Ústí nad Orlicí 3:0 a 3:2. I kdyby náš tým v posledním kole dvakrát zaváhal a Třemešná vyrovnala počet vítězství na 32, o prvním místě rozhodne lepší poměr setů. A ten bude i za nejjasnějších výsledků lepší pro Brno. Otázkou tak zůstává, jestli brněnský tým narazí na první nebo druhý nejhorší tým extraligy. Vše má v rukou jasně první tým skupiny „A“ Slávia Plzeň. Ta by musela poslední dvě utkání se třetím Turnovem prohrát. Doplňme, že nejhorším týmem extraligy je Nový Jičín, druhým Slávia Liberec.

 

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí vs. Volejbal Brno 0:3 (-19,-25,-19)

Základní sestava: Hruška, Handlíř, Fiala, Boháč, Vičar, Zajíček, střídal: Masař

Kadeti do utkání nastoupili velice dobře a podle představ, v úvodu spustili smršť entuziasmu a volejbalového umění, za krátko vedli 10:3.  Jenže pak přišel klasický syndrom až příliš jednoduché sezóny. Po jedné nevydařené rozehře se nadšení jakoby vytratilo. Na chybu se začala lepit chyba další, ulití do bloku, špatný příjem, špatný výběr a nesložený útok, soupeř začal tušit šanci a hru postupně vyrovnal. Otočit set se mu sice nepodařilo, náskok však nenechal rozrůst do velikých rozměrů a připravil se na druhý set. V tom dokonce dlouho vedl, hru brněnských oživil až svým příchodem na hřiště nahrávač Masař, který zajistil vítězství v napínavé koncovce, ve které měl soupeř několik setbolů.

V úvodu třetí sady si kadeti vytvořili několikabodový náskok, který již do konce neztratili. Hra dokonce získala více zajímavých a pohledných akcí, Masař zařadil několikrát signál číslo 4 a 6, několikrát také kombinaci se třetím sledem. Brňané si vítězství zasloužili a přesto, že tentokrát nebylo tolik přesvědčivé jako v jiných utkáních, odehráli poměrně kvalitní zápas.

 TJ Jiskra Ústí nad Orlicí vs. Volejbal Brno 2:3 (-26,-23,16,19,-13)

Základní sestava: Masař, Handlíř, Fiala, Boháč, Vičar, Grepl, střídal: Hruška, Zajíček

Druhé utkání přineslo opět kvalitní, vyrovnaný volejbal, ve kterém si ani jeden ze soupeřů nic nedaroval. Přestože první set režíroval Hruška a druhý Masař, soupeř po celou dobu držel krok, i několikabodovou ztrátu směle stahoval. O vítězi tak v obou případech rozhodl nejtěsnější rozdíl dvou bodů. Do třetí sady nastoupil na post Handlíře Hruška a toto střídání jako by rozhodilo chod celého týmu. Začali se kupit chyby na přihrávce i v útoku, vše gradovalo zhruba v polovině setu, kdy Masař nedokázal usměrnit snad 10 nahrávek v řadě. Výsledkem byl debakl 16:25. Stav mohl být ještě hrozivější, kdyby Grepla nevystřídal Zajíček. Čtvrtá sada obrat nepřinesla, přestože se do hry vrátil na místo Vičara Handlíř. Hruška se posunul na druhou smeč. Soupeř v úvodu urval náskok 4:0, který si bezpečně donesl až do koncovky, kterou v poklidu uhrál. Do pátého setu nastoupila klasická základní sestava s Hruškou na nahrávce, na smeči s Vičarem a Handlířem, Zajíčkem a Fialou na bloku a Boháčem na univerzálu. Diváci v tělocvičně viděli výborný, vyrovnaný tiebreak, ve kterém týmy nenechaly jediný míč snadno dopadnout do vlastní poloviny. Navíc to bylo domácí Ústí, které získalo jako první osmí bod a otáčelo strany. Štěstí jakoby však zůstalo stát na stejném místě a posléze začalo pomáhat brněnským. Ti otočili průběh tie-breaku skvělou obranou a precizním útokem, rázem si vytvořili 2 mečboly. První ještě sice nezískali, ale po oddechovém čase utkání ukončil dle domluvy Adam Zajíček. Po necelých dvou hodinách tak bylo utkání rozhodnuto ve prospěch našich kadetů.

Komentář trenéra: Nevím, jestli mám být šťastný za to, že jsme konečně po dlouhé době stanuli před výzvou v podobě kvalitně hrajícího soupeře nebo být o to více nazlobený, že jsme ho nedokázali po obě utkání udržet pod sebou. Úvod byl naprosto dokonalý, přesně dle pokynů v šatně. Ovšem v polovině sady jakoby se hráči začali divit, že to samo nejde dál. V polovině utkání jsem stáhl Hrušku, protože se mu nedařila realizovat základní filozofii týmu, a to uplatnit oba naše blokaře v útoku. Nehrál s nimi dostatečně odvážně a hlavně přesně. Masař v duchu své povahy obraz hry změnil, dodal ji více drzosti a nápadu. Druhý zápas byl vyrovnaný, přesto jsem se snažil ještě hráčům zaškodit a donutit je k maximálnímu úsilí, na druhou stranu, zařazení Hrušky na smeči nemělo na hru takový vliv jako ztráta pozornosti právě Masaře v třetí sadě. Nic tak nahravačsky strašného jsem dlouho neviděl. Nepomohl návrat ani Zajíčka, ani Handlíře. A|tak mě nejvíce mrzí, že tým nedokázal na hřišti podržet Martina Grepla, který v minulém týdnu projevil nebývalou chuť trénovat. Konečně, dokázal to i ve hře, dokonce při vybírání v poli, ale nestačilo to. Určitý faktor sehrála nepřítomnost libera. Přihrávat zatím neumí.  

Druhý zápas jednoznačně ukázal na rozdíl mezi našimi hráči na postu nahrávky. Masař je drzý, perspektivní, ale nespolehlivý. Několik excelentních rozeher vystřídá absolutní nemohoucností. Radim sice neoplývá takovým elánem, za jeho nahravačskou kariéru však nikdy ve hře herně nepropadl, naopak. Stále ho zdobí bilance snad pouhých dvou porážek v dorosteneckých kategoriích. A to více jak rok jezdil bez kohokoliv, kdo by mu kryl záda. Na mnohé to ukazuje. David svoji nespolehlivost dokazuje nejen na hřišti, ale i v přístupu k tréninkům.

Se svým účinkováním zejména ve druhém utkání mohl být spokojený Petr Vičar. Kdyby byl ještě více soustředěný ve hře v poli a snažil se předcházet komplikovaným situacím, nezaznamenal by několik záporných bodů. O pochvalu za tie-break určitě stojí Ondra Boháč.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.