Druhé finále přineslo vítězství navíc

22.02.2009 20:58

Turnaj zlín 20-22.2.2009

Kadeti přivezli ze Zlína čtyři vítězství. Narozdíl od prvního finále v Brně dokázali porazit lídra sukpiny - ČZU Praha

Poslední utkání přineslo souboj s druhým týmem soutěže - VO Příbram. Utkání rozhodly koncovky první a druhé sady, ve kterých byl úspěšnější soupeř ze Středních Čech.

SG LD Botanická vs. Fatra Zlín 3:0

Tradičně vyrovnané utkání poznamenal špatný zdravotní stav prvního smečaře Zlína - Vašíčka. Toho po ceý turnaj provázela chřipka, do hry se zapojoval pouze sporadicky. Situace tak nahrála Brnu, které se na první zlínské utkání velice připravovalo. Zušenost z listopadu připomínala jedinou porážku v základní skupině, kdy domácí Zlín vyhrál v poměrně veliké zimě 3:1. Aktuální utkání však takové komplikace nepřineslo. Brno po celý zápas vedlo, pouzé druhá sada se rozhodla až v koncovce. Přes mírná úvodní zaváhání Matějky byl opět silnou zbraní Brna příjem, který vystoupal na hranici sedmdesáti procent. V útok však Matějka dominoval se 14 body, druhý byl Caban., který zaznamenal 9 bodů.

 

SG LD Botanická vs. ČZU Praha 3:2

Druhé páteční utkání svedlo Brno s Prahou. Tradičně vyhrocené utkání začalo velice dobře pro Brno. Praha již v úvodu předvedla několik chyb v útoku a darovala Moravanům vedení. Ti ho ale podobným způsobem promrhali. Obě družstva hrála velice takticky, na servisu hledala nejslabší přihrávače. Výsledkem bylo velké množství blokovaných míčů. V prvních dvou sadách nejvíce dominoval  smečař Hadrava společně se svým univerzálem. Praha byla také více nebezpečná na servisu. Nakonec to byla také ona, která vstupovala do koncovky s vedením. Brno se sice ještě přiblížo, za stavu 22:24 po time outu však míč útokem poslal do zámezí Matějka - 22:25.

 

Druhý set se od prvního příliš nelišil, obě družstva hrála velice houževnatě, bojovala o každý míč. Napětí přineslo i řadu chyb a nepřesností, pokažených útoků. Brnu se dlouhodobě nedařilo ubránit míč v poli a hrát "bodovky". Praha byla i v druhé setu lepší, odhodlanější a uvolněnější, odměnou jí za to bylo vedení 2:0 po setu 25:21.

Ve třetím setu nahradil nevýrazného Martina Cabana Ondra Boháč, který se vrátil po zranění do sestavy Brna (opět výron). První útok sice ještě neproměnil, v následné opravě si však počínal lépe. Útokem po lajně sestřelil libero. Právě tento útok se stal odrazovým můstkem pro další výkony brněnských mladíků. Hra se od třetího setu výrazně zlepšila. Jakub Ulč rozdával útoky do všech pozic, 10 bodů zaznamenalo blokařské duo Doubravský - Lanč, i nadále byl úspěšný Matějka. Kozubík se do útoku dostal méněkrát, zato jeho body nesly významnou roli, protože často zvyšovaly náskok a byly po vlastním servisu družstva. Praha s odporem příliš nepočítala a polevila, ze hřiště se začal vytrácet Hadrava, stejně tak přestala být hra dobře organizovaná Demárem. Výsledkem bylo dalších patnáct bodů blokem!!(po sedmi oba středáci, další body Ulč a Kozubík).  Brno si po zlepšeném výkonu vybojovalo výrazný náskok, o který již nepřišlo.

 

I třetí set se vyvíjel velice dobře, ještě za stavu 16:12 nikdo nečekal komplikace. Ovšem Praha vystřídala blokaře, do hřiště nastoupil teprve patnáctiletý, vysoký blondýn, který nejprve zaznamenal několik bodů a následně začal úřadovat na servisu, kde ho nezastavily ani dva oddechové časy Brna - 16:18.  V tu chvíli na hřišti propukala panika od přihrávky až po útok. Brno však po dlouhém boji vydřelo sedmnáctý bod a navázalo na předešlý průběh utkání. V koncovce pak bylo šťastnější a posunulo se do tie-breaku.

 

Ten je vždy o náhodě a štěstí. První míč složil na bezblok Hadrava, následně proběhla vyrovnaná bitva o každý míč, ve kterém Praha získala tři body náskoku. Naštěstí se zastavila na boji o důležitý míč osm, který otáčí strany. Ač ho získala, náskok měla již pouze pouze 8:7. Poté dobře zaservíroval Lanč, Ulč a Matějka, Brno šlo do vedení. Nepříjemné postavení s univerzálem v zóně IV. otočil Hadrava chybou na servisu, v zápětí po něm zkazil i střídající Mráz. Ani Brno se nevyhlo chybě na podání - Doubravský zatáhl smečované podání do sítě. Za stavu 14:12 neuhrál těžký míč Kozuík a Brno si vzalo oddechový čas. Po něm byl jasně realizován domluvený scénář. Po dokonalé přihrávce Trubáka dostal vítězný míč na ruku univerzál Boháč, který se již nemýlil. Následně propuklo veliké nadšení z vítězství nad favoritem celé soutěže.

 

SG LD Botanická vs. VK České Budějovice 3:0 (17,23,22)

 

Nejhorší utkání brněnských volejbalistů hrané v sobotu brzy ráno přineslo nezáživný volejbal. Základní sestavu obměnil pouze Kočvara. Po prvním jasném setu Brňané polevili a přizpůsobili se hře Budějovic. Výsledkem toho byly dvě těsné koncovky, které zbytečně zdramatizovaly jasné utkání.

 

SG LD Botanická vs. DHL Ostrava 3:0 (22,28,20)

Utkání s tradičním soupeřem začalo chvíli před sedmnáctou hodinou v náhradní tělocvičně na Zdravotní škole. V malé, útulné tělocvičně panovala od úvodu poklidná atmosféra, kterou příliš nerozproudilo ani toto utkání. Do úvodu nastoupil v základní sestavě Boháč, ovšem brzy musel střídat pro rozjíždějící se zdravotní potíže. Následně musel být střídán také Kozubík, kterého nepříjemně strefil míč do obličeje. Na hřišti tak působila sestava: Ulč, Matějka, Doubravský, Caban, Handlíř, Lanč. Upracované utkání s řadou dlouhých výměn tentokrát Brno zvládlo velice dobře. Do problémů se dostalo pouze ve druhém setu, kdy si Ostrava vypracovala výraznější náskok Brňanům dloho trvalo náskok stáhnout. Do utkání tak nakonec nemusel zasáhnout ani specialista na tento tým - Ráďa Hruška. Třetí set si již Brno opět pohlídalo a s naprostým přehledm zvítězilo.

SG LD Botanická vs. VO Příbram 0:3 (-23,-25,-15)

Další ranní utkání, tentokrát s jedním s favoritů extraligy - Příbramí opět provázel ranní chlad a ospalost. Zápas se tentokrát nevyvedl již od rozcvičky, i v té měli Středočeši navrch. Samotnému utkání vtiskla Příbram vlastní rukopis za pomocí dobrého, tvrdého podání, se kterým měla přihravačská formace problémy. I přes všechny starosti Brno bojovalo a dokázalo s Příbramí držet krok do samotné koncovky. V té však již měl soupeř navrch a zajistil si vítězství v první sadě.

Předváděný výkon se nelepšil ani v úvodu druhého setu. Příbram velice dobře bránila a nutila dělat Brno chybu za chybou. Neuvěřitelně se navíc rozehrála v poli a nedala jediný bod zadarmo. Střídající Handlíř za Matějku dokázal zvednout náladu na hřišti, ovšem Příbram byla nezlomná, vycházela jí řada těžkých míčů, které i nakonec rozhodly druhý set. V koncovce mělo Brno více ze hry, ovšem podobně jako v Brně proti ČZU Praha nedokázalo několikabodový náskok přetavit ve vítězství v setu.

Třetí set již přinesl čistý zmar. Naprosto se rozpadla  koncepce a předvedený výkon nezasloužil komentář. Na vinně byla opět tragická přihrávka. Díky ní sbírala Příbram snadné body, vypracovala si suverénní náskok a tak opět nedovolila Brnu urvat byť jen jediný set.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.